Inulina z CYKORII prebiotyk 500g zdrowe JELITA

Dostępność: w średniej ilości
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 19,99 zł 19.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: -
Kod produktu: 972

Opis

Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Składa się z cząsteczki glukozy połączonej z łańcuchem cząsteczek fruktozy. W stanie naturalnym występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin. Najczęściej pozyskiwana jest z cykorii lub agawy.

 

INULINA z cykorii stosowana jest przede wszystkim jako prebiotyk (tzn. że ma korzystny wpływ na naszą florę jelitową) oraz jako substancja zwiększająca zawartość błonnika pokarmowego. Jest łatwa w stosowaniu gdyż ma postać drobno granulowanego proszku. W smaku jest LEKKO SŁODKA. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i innych płynach.

 

Blisko 40% inuliny, przekształca się w naszym organizmie na biomasę bakterii. Kolejne 40% trafia do wytwarzanych przez nie cząsteczek krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (pokrywają one ochronną warstwą ściany jelita grubego). Reszta to kwas mlekowy pomagający ograniczyć populację bakterii gnilnych i drożdżaków w organizmie. Tylko niewielka część inuliny trafia do krwiobiegu jako cukry, co jest powodem jej NISKIEGO INDEKSU GLIKEMICZNEGO oraz małej kaloryczności.

 

Inulina dzięki zdolności wchłaniania wody, wielokrotnie zwiększa w żołądku swą objętość, co w konsekwencji spowalnia proces wchłaniania. Dzięki temu wszystko, co zostało wcześniej zjedzone, ma mniejszą kaloryczność. Natomiast wzbogacone nią posiłki, odbierane są przez mózg jako obfite. To sprawia, że mniej jemy i dłużej czujemy się syci.

 

Wartości odżywcze (w 100g): 160kcal, błonnik pokarmowy (w postaci fruktanów) ok 90g, 
cukier 5 – 10g.
 
Zawiera sód, potas, wapń i żelazo.
 
Indeks glikemiczny GI = 14.
 

Działanie Inuliny:
  • wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • reguluje wypróżnianie,
  • zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych w wątrobie oraz stężenie triglicerydów w osoczu krwi,
  • reguluje gospodarkę węglowodanową organizmu, zmniejszając stężenie glukozy we krwi,
  • zwiększa absorpcję składników mineralnych, a przede wszystkim wapnia i magnezu,
  • wpływa na wchłanianie składników mineralnych oraz mineralizację i gęstość kości,
  • zwiększa uczucie sytości.
 

Zastosowanie:

Właściwości higroskopijne inuliny (tj. podatność inuliny na wchłanianie wilgoci lub wiązanie się z cząstkami wody) czynią ją doskonałym ZAGĘSTNIKIEM do zup oraz sosów (zamiast np. tradycyjnej mąki).

Po wymieszaniu inuliny z niewielką ilością oleju i dowolnymi dodatkami, otrzymujemy słodką pastę, która idealnie nadaje się np. na farsz do naleśników. Inulina z cykorii sprawdza się również doskonale jako składnik ciasta naleśnikowego, placków, pączków, omletów oraz ciastek, a także jako dodatek do soków owocowych, koktajli mlecznych, jogurtów, twarożku czy musli. Dzięki temu produkty zachowują dłużej swoją ŚWIEŻOŚĆ, a ciasteczka przyjemnie chrupią.

 

Inulinę z cykorii możemy również dodawać do produktów mlecznych, w tym mleka, jogurtu, kefiru czy zsiadłego mleka oraz do deserów, takich jak budyń, kisiel czy galaretka. Gotowana z wodą inulina, zyskuje postać galaretki, a także gładkość i smarowność, dzięki czemu może częściowo zastąpić różne skrobie oraz tłuszcz, zmniejszając tym samym kaloryczność naszego pokarmu.

 

Inulina jest również dobrym stabilizatorem emulsji (np. majonezów) oraz piany białkowej. W domowej kuchni można ją wykorzystać do past warzywnych, twarożków lub pasztetów.

 

UWAGA: Nadmierne spożycie inuliny może powodować efekt laksacyjny.
 

Spożywać 1 – 2 łyżki stołowe inuliny z cykorii dziennie (10 – 20g).
 

Skład: 100% inulina, błonnik z cykorii
 

Produkt wolny od GMO, nie zawiera składników GMO
 
 
 

 
Opakowanie: 500g

Opinie o produkcie (0)

do góry

Czy cenisz sobie zdrowie?

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl