Promocje
EKOLOGICZNY kisiel CYTRYNOWY bezglutenowy AMYLON
EKOLOGICZNY kisiel CYTRYNOWY bezglutenowy AMYLON
2,99 zł 1,99 zł
szt.
NADTLENEK WODORU  3% CZDA woda utleniona 1L
NADTLENEK WODORU 3% CZDA woda utleniona 1L
19,99 zł 17,99 zł
szt.
NADTLENEK WODORU  3% CZDA woda utleniona 500ml
NADTLENEK WODORU 3% CZDA woda utleniona 500ml
11,99 zł 9,99 zł
szt.
Czekolada gorzka z morwą BEZ CUKRU 50g morwa
Czekolada gorzka z morwą BEZ CUKRU 50g morwa
9,99 zł 8,99 zł
szt.
Czekolada mleczna BEZ CUKRU z probiotykiem 50g
Czekolada mleczna BEZ CUKRU z probiotykiem 50g
9,99 zł 8,99 zł
szt.
Olej z pestek DZIKIEJ RÓŻY zimnotłoczony100ml BIO
Olej z pestek DZIKIEJ RÓŻY zimnotłoczony100ml BIO
37,99 zł 32,99 zł
szt.
Chusteczki nawilżane EKO Bambo Nature 80szt.
Chusteczki nawilżane EKO Bambo Nature 80szt.
10,99 zł 7,99 zł
szt.
EKOLOGICZNY kisiel TRUSKAWKOWY bezglutenowy 30g
EKOLOGICZNY kisiel TRUSKAWKOWY bezglutenowy 30g
2,99 zł 1,99 zł
szt.
ekologiczny KAROB 200g ZDROWY zamiennik kakao
ekologiczny KAROB 200g ZDROWY zamiennik kakao
8,99 zł 6,99 zł
szt.
TAPIOKA z MANIOKU bezglutenowa 400g mąka TAPIOKI
TAPIOKA z MANIOKU bezglutenowa 400g mąka TAPIOKI
7,99 zł 5,99 zł
szt.
Ekologiczny KAROB 500g ZDROWY zamiennik kakao BIO
Ekologiczny KAROB 500g ZDROWY zamiennik kakao BIO
16,99 zł 12,99 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Inulina z CYKORII prebiotyk 500g zdrowe JELITA

Dostępność: brak towaru
Cena: 21,99 zł 21.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: 972

Opis

Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Składa się z cząsteczki glukozy połączonej z łańcuchem cząsteczek fruktozy. W stanie naturalnym występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin. Najczęściej pozyskiwana jest z cykorii lub agawy.

 

INULINA z cykorii stosowana jest przede wszystkim jako prebiotyk (tzn. że ma korzystny wpływ na naszą florę jelitową) oraz jako substancja zwiększająca zawartość błonnika pokarmowego. Jest łatwa w stosowaniu gdyż ma postać drobno granulowanego proszku. W smaku jest LEKKO SŁODKA. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i innych płynach.

 

Blisko 40% inuliny, przekształca się w naszym organizmie na biomasę bakterii. Kolejne 40% trafia do wytwarzanych przez nie cząsteczek krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (pokrywają one ochronną warstwą ściany jelita grubego). Reszta to kwas mlekowy pomagający ograniczyć populację bakterii gnilnych i drożdżaków w organizmie. Tylko niewielka część inuliny trafia do krwiobiegu jako cukry, co jest powodem jej NISKIEGO INDEKSU GLIKEMICZNEGO oraz małej kaloryczności.

 

Inulina dzięki zdolności wchłaniania wody, wielokrotnie zwiększa w żołądku swą objętość, co w konsekwencji spowalnia proces wchłaniania. Dzięki temu wszystko, co zostało wcześniej zjedzone, ma mniejszą kaloryczność. Natomiast wzbogacone nią posiłki, odbierane są przez mózg jako obfite. To sprawia, że mniej jemy i dłużej czujemy się syci.

 

Wartości odżywcze (w 100g): 160kcal, błonnik pokarmowy (w postaci fruktanów) ok 90g, 
cukier 5 – 10g.
 
Zawiera sód, potas, wapń i żelazo.
 
Indeks glikemiczny GI = 14.
 

Działanie Inuliny:
  • wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • reguluje wypróżnianie,
  • zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych w wątrobie oraz stężenie triglicerydów w osoczu krwi,
  • reguluje gospodarkę węglowodanową organizmu, zmniejszając stężenie glukozy we krwi,
  • zwiększa absorpcję składników mineralnych, a przede wszystkim wapnia i magnezu,
  • wpływa na wchłanianie składników mineralnych oraz mineralizację i gęstość kości,
  • zwiększa uczucie sytości.
 

Zastosowanie:

Właściwości higroskopijne inuliny (tj. podatność inuliny na wchłanianie wilgoci lub wiązanie się z cząstkami wody) czynią ją doskonałym ZAGĘSTNIKIEM do zup oraz sosów (zamiast np. tradycyjnej mąki).

Po wymieszaniu inuliny z niewielką ilością oleju i dowolnymi dodatkami, otrzymujemy słodką pastę, która idealnie nadaje się np. na farsz do naleśników. Inulina z cykorii sprawdza się również doskonale jako składnik ciasta naleśnikowego, placków, pączków, omletów oraz ciastek, a także jako dodatek do soków owocowych, koktajli mlecznych, jogurtów, twarożku czy musli. Dzięki temu produkty zachowują dłużej swoją ŚWIEŻOŚĆ, a ciasteczka przyjemnie chrupią.

 

Inulinę z cykorii możemy również dodawać do produktów mlecznych, w tym mleka, jogurtu, kefiru czy zsiadłego mleka oraz do deserów, takich jak budyń, kisiel czy galaretka. Gotowana z wodą inulina, zyskuje postać galaretki, a także gładkość i smarowność, dzięki czemu może częściowo zastąpić różne skrobie oraz tłuszcz, zmniejszając tym samym kaloryczność naszego pokarmu.

 

Inulina jest również dobrym stabilizatorem emulsji (np. majonezów) oraz piany białkowej. W domowej kuchni można ją wykorzystać do past warzywnych, twarożków lub pasztetów.

 

UWAGA: Nadmierne spożycie inuliny może powodować efekt laksacyjny.
 

Spożywać 1 – 2 łyżki stołowe inuliny z cykorii dziennie (10 – 20g).
 

Skład: 100% inulina, błonnik z cykorii
 

Produkt wolny od GMO, nie zawiera składników GMO
 
 
 

 
Opakowanie: 500g

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl