Jogurt ACIDOLAKT domowy ZAKWASKI mleko acidofilne

Dostępność: brak towaru
Cena: 6,99 zł 6.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: 1368

Opis


ACIDOLAKT polecany jest dla:
• osób chcących wprowadzić do diety florę bakteryjną lactobacillus acidophilus,
• osób w trakcie leczenia chorób,
• dla dzieci od 1 roku życia,
• dla młodzieży, dorosłych i seniorów
• do diety codziennej


Kultury bakterii zawarte w fiolkach ACIDOLAKT Vivo umożliwiają przygotowanie jogurtu probiotycznego ( mleka acidofilnego) o dużym stężeniu kwasu mlekowego. Jedna fiolka służy do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.

Zakwaska ACIDOLAKT ukwasza jogurt probiotyczny ( mleko acidofilne ) bogaty w szczepy z rodziny lactobacillus acidophilus, które dobrze aklimatyzują się w jelitach. Ze względu na swoje właściwości szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia kuracji. Zawarte w produkcie bakterie mają zdolność przeciwdziałania niekorzystnym bakteriom gnilnym oraz patogennym poprzez tworzenie dla nich niesprzyjającego środowiska. Mleko acidofilne może być stosowane wraz z lekami oraz produktami spożywczymi.
ACIDOLAKT (mleko acidofilne) jest wykorzystywany jako pożywienie dla dzieci już od 1 roku życia. Domowo uzyskany jogurt z zakwaski ACIDOLAKT  zawiera świeżą florę bakteryjną o wysokiej aktywności. Dodatkowym atutem takiego jogurtu jest brak jakichkolwiek zbędnych substancji takich jak: mleko w proszku, zagęstniki, barwniki, cukier.

 

ACIDOLAKT( mleko acidofilne) można stosować przy bakteryjnych i grzybiczych zakażeniach skóry lub błon śluzowych  w formie okładu. Na dotknięte chorobą miejsca nanosi się ukwaszony produkt mleczny i pozostawia na 5-15 minut. Okład można zrobić z użyciem gazika, bandażu lub waty. Miejsce po okładzie należy umyć zimną wodą bez mydła. Zamiast ukwaszonego mleka można użyć Zakwaskę z buteleczki, którą rozpuszcza się w niewielkiej ilości wody o temperaturze pokojowej (wcześniej przegotowanej).

 

Dla osób, które NIE spożywają NABIAŁU!
Jogurt można wykonać również na mlekach ROŚLINNYCH!
Polecamy mleko kokosowe - dostępne również w naszym sklepie.
Jogurt KOKOSOWY jest wyśmienity!

Sposób przygotowania: 


1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka. Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania, a jedynie podgrzania do temperatury 37-40 stopni C. W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C, sprawdzając temperaturę termometrem kuchennym.

Aby uzyskać temperaturę 37-40 stopni C można 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, otrzymując mieszankę w temperaturze idealnej do namnażania się kultur bakterii.

3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.


Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.



Skład: Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Bifidobacterium lactis.



Opakowanie: 1 fiolka (0,5g )

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl