Jogurt BIFIVIT domowy ZAKWASKI żywe bakterie

Dostępność: w średniej ilości
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,99 zł 6.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: 1371

Opis


BIFIVIT polecany jest dla:
• osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
• dla dzieci od 6 miesiąca życia,
• dla chcących dostarczyć do organizmu bifidobakterie i laktobakterie.

 


Zakwaska BIFIVIT do domowego przygotowania jogurtu zawiera połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii lactis (kultur obecnych w mleku kobiety karmiącej) i bakterii kwasu propionowego. BIFIVIT to sprawdzony przez lata produkt, używany jako pierwszy z fermentowanych produktów spożywczych dla dzieci od 6 miesiąca życia i dorosłych w każdym wieku. Połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii i bakterii kwasu propionowego zapewnia delikatny, mało kwaśny smak, który uwielbiają dzieci. Od BIFIVIT-u warto rozpocząć wprowadzanie produktów z ukwaszonego mleka w diecie dziecka.
Jogurt uzyskany z zakwaski BIFIVIT to bogactwo przyjaznych człowiekowi bakterii, które   aktywnie rozmnażają się w mleku, zapewniając jogurt z żywą florą bakteryjną wraz z ich metabolitami, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.)

 

 

Dla osób, które NIE spożywają NABIAŁU!
Jogurt można wykonać również na mlekach ROŚLINNYCH!
Polecamy mleko kokosowe - dostępne również w naszym sklepie.
Jogurt KOKOSOWY jest wyśmienity!

 

 

Sposób przygotowania:

 

 


1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.


2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka. Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania, a jedynie podgrzania do temperatury 37-40 stopni C. W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C, sprawdzając temperaturę termometrem kuchennym.
Aby uzyskać temperaturę 37-40 stopni C można 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, otrzymując mieszankę w temperaturze idealnej do namnażania się kultur bakterii.


3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.


4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał

ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.


5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

 


Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

 
 


Skład: Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactococcus lactis ssp. Cremoris, Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp. lactis var. Diacetylactis

 
 

Opakowanie: 1 fiolka (0,5g )

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl