Jogurt VIVO domowy ZAKWASKI bakterie jogurtowe

Dostępność: w średniej ilości
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,99 zł 6.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: 1365

Opis

 

Jogurt – najpopularniejszy ze wszystkich ukwaszonych produktów mlecznych. Zalecany w codziennej diecie dla osób:

  • w każdym wieku ( już od 1 roku życia ),
  • uprawiających sport i aktywnych fizycznie,
  • chcących wzbogacić dietę o bakterie kwasu mlekowego,
  • po leczeniu i w trakcie rekonwalescencji.
 

Jogurt dobrze gasi pragnienie i głód, przywraca siłę i energię. Sprawdza się jako pożywne śniadanie (z dodatkiem owoców, płatków, pestek, orzechów) albo lekka kolacja. Zawiera żywe kultury bakterii i metabolity powstające dzięki ich aktywności w trakcie ukwaszania mleka (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy). Wysokie stężenie kwasu mlekowego i kultur ze szczepów lactobacillus acidophilus czyni z domowego jogurtu doskonałą alternatywę dla produktów osłonowych w antybiotykoterapii. Już od pierwszego dnia kuracji.

 

Zakwaska JOGURT VIVO to starter do przygotowania jogurtu w warunkach domowych. Zawiera ukwaszające mleko paciorkowce, bakterie kwasu mlekowego trzech gatunków, pałeczkę bułgarską i acydofilną. Bakterie te rozwijając się wspólnie wywarzają wysokie stężenie kwasu mlekowego, który niekorzystnie wpływa na bakterie i grzyby patogenne.

 

Dla osób, które NIE spożywają NABIAŁU!
Jogurt można wykonać również na mlekach ROŚLINNYCH!
Polecamy mleko kokosowe - dostępne również w naszym sklepie.
Jogurt KOKOSOWY jest wyśmienity!

 

Sposób przygotowania:

 

 

 


1
. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.

2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka. Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania, a jedynie podgrzania do temperatury 37-40 stopni C. W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C, sprawdzając temperaturę termometrem kuchennym.
Aby uzyskać temperaturę 37-40 stopni C można 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, otrzymując mieszankę w temperaturze idealnej do namnażania się kultur bakterii.

3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.

4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.

5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

 

 

Skład: bakterie ze szczepów: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.

 
Opakowanie: 1 fiolka (0,5g )

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl