Jogurt domowy IMU ZAKWASKI bakterie probiotyki

Dostępność: w średniej ilości
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,99 zł 6.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: -
Kod produktu: 1409

Opis

 

Zakwaska Imu-Jogurt to starter do domowego przygotowania jogurtu zawierający probiotyczne szczepy kultur bakterii m.in. Bifidobacterium Lactis Bl-04™ oraz Lactobacillus acidophilus NCFM. 

 

Ze względu na swoje właściwości szczepy te są częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia zażywania leków.

 

Domowy jogurt uzyskany z Zakwaski cechuje się maksymalną świeżością.

 

Warto wprowadzić go do diety codziennej zarówno dzieci (od 6 miesiąca życia), młodzieży jak i dorosłych.

 


Można spożywać o każdej porze dnia; na śniadanie, kolację czy też podwieczorek.

 

Jest to NOWOŚĆ na rynku!

 

Dla osób, które NIE spożywają NABIAŁU! 
Jogurt można wykonać również na mlekach ROŚLINNYCH! 
Polecamy mleko kokosowe - dostępne również w naszym sklepie. 
Jogurt KOKOSOWY jest wyśmienity!

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

 

 

 

  1.  Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.

  2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego. 1 litr mleka zagotuj, a drugi schłodź w lodówce, następnie dolej mleko zimne do gorącego. Osiągniesz w ten sposób temperaturę ok 37-43 stopni, idealną do rozwoju kultur bakterii i mikroflory ziaren kefiru.

  3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.

  4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.

  5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

 

 

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

 

 

Skład: Bifidobacterium Lactis - Bl-04™, Bifidobacterium longum, paracasei Lpc-37, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus acidophilus NCFM, Lactobacillus casei, Lactobacillus Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus.

 


Opakowanie: 1 fiolka (0,5g )

Opinie o produkcie (0)

do góry

Czy cenisz sobie zdrowie?

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl