KAMIEŃ WINNY winian potasu DO pieczenia PROSZEK EZ

Dostępność: w średniej ilości
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 11,99 zł 11.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: 1078

Opis

Kamień potasu (sól kwasu winowego, wodorowinian potasu), to naturalny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego, który jest produktem ubocznym, powstającym w procesie fermentacji winogron przy produkcji wina. Ten biały proszek słabo rozpuszcza się w wodzie i alkoholu.

 

Zastosowanie:

  • Kamień potasu szerzej znany jest jako składnik proszku do pieczenia. Po wymieszaniu z sodą oczyszczoną pełni rolę regulatora kwasowości. Samodzielnie stosowany jest do usztywniania piany z białek, zwiększenia ich objętości;
  • Polecany również do domowej produkcji cukierków, lizaków i słodkich kremów (np. lukru). Hamuje krystalizacje cukru. Znakomity do wypieku bez oraz sufletów;
  • Jeżeli w naszych przepisach, chcemy zastąpić tradycyjny proszek do pieczenia kamieniem potasu, to 1 łyżeczka proszku do pieczenia odpowiada 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki kamienia potasu.

 

Przechowywanie: Kamień potasu należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Najlepiej w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu.

 

 


Kamień potasu, to naturalny środek spulchniający, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni!

 

 


Opakowanie: 50g

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl