KEFIR Domowy Zakwaski kultury bakterii odporność

Dostępność: brak towaru
Cena: 6,99 zł 6.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: 1367

Opis

Kefir to jeden z najstarszych fermentowanych napojów mlecznych, który zyskał uznanie na całym świecie, ze względu na swój wyjątkowy, orzeźwiający smak lekko fermentowanego mleka.

 

 

Tradycyjny kefir powstawał na bazie mikroflory ziaren kefiru, na którą składają się działające symbiotycznie bakterie paciorkowców mlekowych, pałeczek kwasu mlekowego, drożdży i często bifidobakterii.  Właśnie taki skład zawiera Zakwaska do KEFIRu VIVO, dzięki której w domowych warunkach możemy uzyskać kefir o wspaniałym smaku, bogaty w żywą florę kultur bakterii składającą się na mikroflorę ziaren kefiru.

 

 

Kefir otrzymany z Zakwaski może stanowić świetny element zbilansowanej i zróżnicowanej diety. Spożywany np. z otrębami sprawia, że głód znika na długi czas. Dzięki domowemu przygotowaniu otrzymujemy kefir wyłącznie z naturalnie występującymi cukrami. Domowy kefir ma wspaniały, orzeźwiający smak. Najlepszy wychodzi z mleka dwuprocentowego.

 

 

Domowo ukwaszony kefir może być elementem codziennej diety osób w każdym wieku. Zawarte w kefirze kultury bakterii tworzą niekorzystne środowisko dla patogennych bakterii i grzybów.

 
"Dla osób, które NIE spożywają NABIAŁU! Kefir można wykonać również na mlekach ROŚLINNYCH! Polecamy mleko kokosowe - dostępne również w naszym sklepie. Jogurt KOKOSOWY jest wyśmienity!"



Przygotowanie:

 

 

 

 

  1. Przygotuj 2 litry mleka pasteryzowanego.

  2. 1 litr mleka zagotuj, a drugi schłodź w lodówce, następnie dolej mleko zimne do gorącego. Osiągniesz w ten sposób temperaturę ok 37-43 stopni, idealną do rozwoju kultur bakterii i mikroflory ziaren kefiru.

  3. Otwórz fiolkę, po czym wlej do nie odrobinę mleka i rozpuść proszek potrząsając fiolką. Dokładnie wymieszaj, a gdyby pozostał proszek rozetrzyj go łyżeczką. Wlej całość do garnka  i wymieszaj.

  4. Garnek szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 6-10 godzin (przy kaloryferze lub pod przykryciem).

  5. Po ścięciu się mleka wstaw garnek do lodówki, aby schłodzić kefir Po schłodzeniu rozkoszuj się smakiem kefiru do 7 dni.

 
 
 

Składniki: liofilizowane żywe kultury bakterii, mikroflora ziaren kefiru i drożdży kefirowych: Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactococcus lactis ssp. lactis

Ilość bakterii w 1g:
Bakterie kwasu mlekowego ok. 8 mld

 

Opakowanie: masa netto: 1 fiolki = 0,5 g.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl