Mąka AMARANTUSOWA niezbożowa BIO 400g z AMARANTUSA

Dostępność: w małej ilości
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 10,99 zł 10.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: 1637

Opis

Amarantus ( szarłat) jest jedna z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych przeżywa dziś swój renesans i określany jest mianem zboża XXI wieku. Należy do grupy tzw. superfoods.


Amarantus jest źródłem:
• dużych ilości białka,
• wglowodanów,
• nenasyconych kwasów tłuszczowych,
• bonnika,
• minerałów,
• atyoksydantów,
• wtamin E i z grupy B,
• żelaza.

 

W odróżnieniu od tradycyjnych zbóż z natury nie zawiera glutenu, ale niestety może być zanieczyszczony śladowymi ilościami.


Spożywanie amarantusa daje wiele korzyści zdrowotnych w przypadku niedoboru żelaza, w chorobach układu krążenia, zmniejsza poziom cholesterolu , uzupełnia niedobory wapnia i magnezu, ze względu na duże ilości błonnika przyspiesza metabolizm i reguluje prace jelit. Jest dobrym wyborem w diecie odchudzającej.

 

Mąka amarantusowa, wytwarzana z mielonych nasion amarantusa, ma zastosowanie jak wszystkie inne rodzaje mąk. Nadaje się do wypieku ciast, ciasteczek, chleba, naleśników, makaronów. Nadaje im lekko orzechowy smak. W przepisach można zastąpić tradycyjne mąki amarantusem, pamiętając o tym, że w ciastach, które „rosną” należy go zmieszać z inną np. pszenną.


Certyfikat BIO.


Produkt wegetariański i wegański.


Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna - 1665 kJ / 395 kcal
Tłuszcz - 7,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 2,1 g
Węglowodany - 62 g
w tym cukry - 0,5 g
Białko - 16 g
Sól - 0,05 g

 

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Kraj pochodzenia: Indie.

 

Skład: mąka amarantusowa* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

 

Opakowanie: 400g

 
 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl