Olej RYCYNOWY olejek DŁUGIE RZĘSY włosy BRWI 100ml

Dostępność: w średniej ilości
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 11,99 zł 11.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: 1277

Opis

Olej rycynowy tzw. olej rącznikowy to produkt roślinny, otrzymywany z nasion rącznika pospolitego. Ma WŁAŚCIWOŚCI kosmetyczne oraz zdrowotne. Jest bezbarwny i posiada gęstą konsystencję. Olejek rycynowy był już znany przed 4 tysiącami lat w Indiach i Egipcie.

 


Zastosowanie oleju rycynowego jest bardzo szerokie. Możemy go znaleźć w wielu produktach tj. kosmetyki oraz perfumy. Dzięki swoim właściwościom pobudzającym perystaltykę jelit używany jest najczęściej w środkach na zaparcia. Sprawdza się również jako składnik wielu odżywek do przesuszonych i zniszczonych włosów oraz paznokci. Bardzo dobrze się wchłania, dzięki temu jest uznanym składnikiem przy produkcji kremów, balsamów oraz innych kosmetyków do pielęgnacji ciała.

 

Stosowanie:

W zależności od problemu, olejek stosowany jest bardzo różnorodnie.
 

Przeważnie wmasowuje się go bezpośrednio w skórę, włosy, paznokcie, stopy czy twarz. Można również dodać go do szamponów, kremów, maseczek itp.
 

Na bazie oleju rycynowego przygotowuje się też okłady w przypadku grzybicy, otarć, kaszaków i trądziku. Okłady z rycyny były znane już w XIX i XX wieku. 
 


Okład przygotowuje się z miękkiego materiału - flaneli. Należy ją złożyć aby powstało kilka warstw. Flanelę nasącza się olejem [wcześniej olej można podgrzać] i przykłada do skóry. Najlepiej robić okłady na noc, ponieważ powinien mieć on styczność ze skórą przez kilka godzin. Po zdjęciu okładu, skórę, na której po kuracji zbiorą się toksyny, należy przemyć roztworem sody oczyszczonej [pół łyżeczki sody na pół szklanki ciepłej wody], a następnie ciało dokładnie umyć wodą i mydłem.





Przeciwwskazania: olejku rycynowego powinny unikać kobiety w ciąży.
 
 


 

Opakowanie: 100ml

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl