SIMBILAKT z laktulozą jogurt domowy zakwaski

Dostępność: w średniej ilości
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,99 zł 6.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: 1373

Opis

 

Zakwaska Simbilakt Vivo z laktulozą to bogactwo żywych kultur bakterii, w tym laktobakterii, bifidobakterii i bakerii kwasu propionowego, których namnażanie w jogurcie wzmocniono dzięki dodatkowi laktulozy (dwucukru stosowanego m.in. przy zaparciach). Działające symbiotycznie kultury bakterii niekorzystnie wpływają na patogenne bakterie i grzyby. Jogurt przygotowany z Zakwaski Simbilakt z laktulozą zgodnie z instrukcją nie zawiera zagęstników, mleka w proszku, barwników, cukru (zawiera tylko naturalnie występujące cukry). Jest doskonałą propozycją dla młodzieży, osób dorosłych i seniorów.

 

 

Laktuloza to dwucukier, który przyjmowany w większych tzw. terapeutycznych dawkach ma zastosowanie przy problemach z zaparciami. Laktuloza, w przeciwieństwie do laktozy nie jest wchłaniana w jelicie człowieka. Zwiększa to ciśnienie osmotyczne w jelitach i powoduje przejście wody do światła jelita, zwiększając objętość stolca, co powoduje działanie przeczyszczające. Ponadto, laktuloza docierając w niezmienionej postaci do światła jelita grubego jest przechwytywana i metabolizowana przez bakterie. Produkty bakteryjnej przemiany laktulozy powodują przesunięcie pH w okrężnicy w stronę kwaśną, hamują wzrost i namnażanie się patogennych drobnoustrojów.

 

Zawarta w produkcie laktuloza, ze względu na jej małą ilość, nie ma działania przeczyszczającego. Dodatek laktulozy zawarty w jogurcie pomaga w namnożeniu się kultur bakterii.

 

 

"Dla osób, które NIE spożywają NABIAŁU! Jogurt można wykonać również na mlekach ROŚLINNYCH! Polecamy mleko kokosowe - dostępne również w naszym sklepie. Jogurt KOKOSOWY jest wyśmienity!"

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

 

  1.  Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.

  2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego. 1 litr mleka zagotuj, a drugi schłodź w lodówce, następnie dolej mleko zimne do gorącego. Osiągniesz w ten sposób temperaturę ok 37-43 stopni, idealną do rozwoju kultur bakterii i mikroflory ziaren kefiru.

  3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.

  4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.

  5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

 

 

 

 

 

 

Składniki: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactococcus lactis ssp. Cremoris, Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp. lactis var. Diacetylactis, laktuloza.

 
 
Ilość bakterii w 1g:
Bakterie kwasu mlekowego ok. 7 mld
Bifidobakterie ok. 6 mld
 
Opakowanie: masa netto: 1 fiolka = 1,5 g.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl