





SPIRULINA proszek ALGI 200g BIO superfood BIAŁKO






Opis
SPIRULINA to handlowa nazwa sinic (cyjanobakterii), rodzaju zielononiebieskiej mikroalgi o kształcie spirali.
Ta słodkowodna alga dostępna w formie sproszkowanej pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw.
Jej nazwa pochodzi od spiralnego kształtu, jaki naturalnie przyjmuje.
Trudno wskazać ziarno, owoc czy inny środek spożywczy, który byłby bogatszy w substancje odżywcze.
SPIRULINA:
• zawiera naturalny barwnik chlorofil,
• jest źródłem błonnika,
• wyróżnia się bardzo wysoką zawartością pełnowartościowego białka roślinnego,
• zawiera witaminy A, B, C, D, E, K i inne,
• jest bogata w magnez, potas, żelazo i beta-karoten.
SPIRULINA jest stosowana w produkcji kosmetyków i suplementów diety. Ma bardzo dużą przyswajalność na poziomie 85-95 %.
SPIRULINA nazywana jest :
• mlekiem Matki Ziemi z uwagi na wyjątkowo wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA), który bierze udział w biosyntezie substancji obniżających ciśnienie krwi, zmniejszających ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych, działających przeciwzapalnie, wzmagających aktywność układu immunologicznego, łagodzących objawy napięcia przedmiesiączkowego, wpływających na wygląd skóry, włosów i paznokci.
• "zielonym mięsem" z powodu bardzo dużej zawartości wysokowartościowego białka, którego jest blisko trzy razy więcej niż w mięsie. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka i łatwo przyswajalne żelazo (ma go znacznie więcej niż mięso), magnez, potas, witaminy, makro- i mikroelementy.
SPIRULINA działa detoksykacyjnie względem toksyn środowiskowych, dymu tytoniowego, leków, stymuluje układ immunologiczny, działa osłonowo na błonę śluzową żołądka
SPIRULINA może działać profilaktycznie przeciw chorobom nowotworowym, bo dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny – działa antyoksydacyjnie.
SPIRULINA normalizuje przemianę jodu w organizmie i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Zalecane spożycie:
ok. 5 g spiruliny (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna - 1466 kJ/ 347 kcal
Tłuszcz - 5,9 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,1 g
Węglowodany - 11 g,
w tym cukry - 3,0 g
Błonnik - 5,1 g
Białko - 60 g
Sól - 1,8 g
Sposób prowadzenia hodowli glonów może mieć wpływ na podwyższoną zawartość substancji toksycznych, np. glinu. Trzeba więc zwracać uwagę na źródło pochodzenia spiruliny.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Bez glutenu ( w składnikach).
Certyfikat BIO.
Produkt wegetariański i wegański.
Kraj pochodzenia składników: Chiny.
Skład: spirulina w proszku (glony)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Opakowanie: 200g