Śmietana Zakwaski Żywe kultury bakterii domowa

Dostępność: w małej ilości
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,99 zł 6.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: 1411

Opis

 

Dzięki Zakwasce Śmietana możemy uzyskać przepyszną domową śmietanę, zawierającą żywe kultury bakterii o symbiotycznych właściwościach.

 

Specjalnie dobrane kultury ukwaszają śmietanę o wyjątkowym smaku, nie zawierającą żadnych zbędnych dodatków (stabilizatorów, zagęszczaczy, substancji konserwujących) i tłuszczów roślinnych (takich jak tani olej palmowy).

 

Domowo przygotowana śmietana nie jest poddawana obróbce termicznej co pozwala na zachowanie jej wszystkich właściwości.

 

Wielką zaletą domowej śmietany jest możliwość samodzielnego wyboru śmietanki potrzebnej do przygotowania o takiej ilości tłuszczu, jaka nam odpowiada.

 

Śmietanę możemy też przygotować z nieodtłuszczonego mleka.

 

 

Inną wielką zaletą ukwaszonej w domu śmietany jest możliwość samodzielnego wyboru zawartości tłuszczu, poprzez wybranie śmietanki do ukwaszanie o takiej ilości tłuszczu, jaka nam odpowiada.

Do ukwaszenia śmietany wykorzystujemy dostępną w sklepach śmietankę, ale można posłużyć się również mlekiem pełnotłustym - prosto od krowy (należy je wtedy spasteryzować).

Otrzymamy w ten sposób ukwaszony produkt, który będzie miał wartość kaloryczną 2,5 razy mniejszą niż 20 procentowa śmietanka.

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

  1. Śmietankę należy podgrzać w łaźni wodnej do temperatury 35 st.C. i dodać zakwaskę.

  2. Buteleczkę z zakwaską należy napełnić do połowy mlekiem lub wodą o temperaturze pokojowej, zamknąć zakrętkę i wstrząsać do rozpuszczenia się proszku. Wlać do śmietanki, zamieszać i odstawić na 8-10 godzin w ciepłym miejscu. Potem wstawić do lodówki.

  3. Ukwaszona śmietana może służyć także do zrobienia w domu smacznego masła.

 
 

Uwaga! Wszystkie naczynia i łyżki przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem. 

 

 

Składniki: liofilizowane szczepy bakterii Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

 

 

Opakowanie: masa netto: 1 fiolka = 1 g.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl