Twaróg Zakwaski żywe kultury bakterii domowy

Dostępność: w małej ilości
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,99 zł 6.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: 1410

Opis

ZAKWASKA do zrobienia samemu Twarogu w warunkach domowych.

 

Bakteryjny Zakwas do domowego przygotowania sera składa się z kombinacji kultur homofermentacyjnych (Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp.. Cremoris) i heterofermentujących (Lactococcus lactis ssp.. Diacetylactis).

 

Ta mieszanina kultur bakterii ma dużą aktywność do wytwarzania kwasu mlekowego, dwutlenku węgla i lotnych kwasów tłuszczowych. 

 

Korzystając z tej Zakwaski uzyskamy samodzielnie twaróg o wyraźnym smaku i zapachu fermentowanego mleka.

 

Do przygotowania możemy wybrać mleko z taką zawartością tłuszczu która jest dla nas odpowiednia, chociaż najlepsze efekty uzyskamy z mleka 3,2 % lub tłustszego np. prosto od krowy (które wymaga pasteryzacji przed rozpoczęciem przygotowań).

 

Domowy twaróg to znakomita propozycja na śniadanie lub lekki posiłek dla całej rodziny.

 

Właściwości:

 

+ naturalny domowy twaróg

+ zawiera żywe kultury bakterii

+ dla dzieci (od 1 roku życia) i dorosłych

+ wyraźny smak i zapach fermentowanego mleka

 

 

Przygotowanie: 

 

 
  1. 2 litry mleka należy podgrzać w łaźni wodnej do temperatury 37-40 C.

  2. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną zakwaskę TWARÓG wypełnić do połowy wodą lub mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić zakrętkę i wstrząsać aż do rozpuszczenia się proszku.

  3. Wlać zawartość buteleczki do podgrzanego mleka, dokładnie wymieszać i pozostawić w spokoju (nie mieszać) na 8-10 godzin w ciepłym miejscu, owinąć naczynie kocem, ręcznikiem itp.

  4. Kiedy utworzy się skrzep (mleko zgęstnieje) naczynie z ukwaszonym mlekiem umieścić w garnku z wodą (łaźnia wodna). Wodę w garnku należy doprowadzić prawie do wrzenia i natychmiast zdjąć garnek z płyty grzejnej. Temperatura w naczyniu z ukwaszonym mlekiem powinna wynosić 65-70 st. C ( można to sprawdzić termometrem ).

  5. Po zdjęciu z płyty grzejnej pozostawić w spokoju na 30 – 40 minut, aby nastąpiło oddzielenie się serwatki.

  6. Następnie mieszaninę warto ochłodzić (np. wkładając garnek z mlekiem do garnka z zimną wodą) i przelać na gazę lub do woreczka i podwiesić, aby nastąpiło odsączenie skrzepu od serwatki.

 

 

 

Gotowy twaróg można przechowywać w lodówce do 3 dni.

 

 

 

Skład: Lactococcus lactis subsp. Lactis, Lactococcus lactis subsp. Cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis

 

 

Opakowanie: masa netto: 1 fiolka = 1 g. 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl