Zakwas do kiszenia ogórków Odporność kwaszenia

Dostępność: brak towaru
Cena: 9,99 zł 9.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: 1492

Opis

Zakwas do ogórków to preparat bakteryjny, który zawiera bakterie inicjujące i przyspieszające proces kiszenia ogórków.

 

 

 

Jedna fiolka (1 g) wystarcza do ukwaszenia 10kg ogórków i zapewnia ich wyjątkowy smak.

 

 

Spożywanie ukwaszonych ogórków jest sposobem na wspomaganie rozwoju bakterii probiotycznych w przewodzie pokarmowym człowieka. Ukwaszone ogórki poza walorami smakowymi cechują się lepszą przyswajalnością składników pokarmowych.

 

 

Kwas powstający w procesie ukwaszania może także być spożywany jako napój chłodzący i wzmacniający siły organizmu, zwłaszcza w okresie rekonwalescencji po ciężkich chorobach i w stanach osłabionej odporności.

 

 

Rozcieńczony kwas z ogórków może być wykorzystywany w celach kosmetycznych (na maseczki, do przemywania ciała i kąpieli).

 

 

Produkt jest wytwarzany w systemie HACCP. Producent: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. W. Dąbrowskiego,

 

 

Preparat Zakwas do ogórków należy przechowywać w lodówce w temp. 5-10 st. C.

 

 

Jak ukwasić ogórki?

  1. Twarde, dorodne ogórki dokładnie myjemy i umieszczamy pionowo w naczyniach (słoikach). Możemy je też przed włożeniem sparzyć wodą (dzięki temu niszczymy znajdujące się tam ewentualnie bakterie patogenne). Dla dodania smaku w słoikach umieszczamy jeszcze gałązkę kopru, ząbki czosnku, chrzan. Można również dołożyć liście wiśni, winogron, czarnej porzeczki czy dębu.

  2. Zalewę przygotowujemy poprzez zagotowanie osolonej (grubą solą) wody i jej ostudzenie do temperatury ok. 37 stopni. Najlepiej mieć do tego termometr kuchenny. Następnie dodajemy zawartość fiolki z zakwasem i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się preparatu.

  3. Zalewę wlewamy do słoików, a te dokładnie zamykamy i pozostawiamy ogórki do ukwaszenia.

 

 

Składniki: W 1 g preparatu znajduje się nie mniej niż 10 miliardów komórek bakteryjnych ze szczepów:
Lactobacillus plantarum KKP 814, Lactobacillus plantarum KKP 815, Lactobacillus brevis KKP 804

 

 

Opakowanie: 1 fiolka=1g

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl