

Czarna sól KALA NAMAK 450g himalajskaWEGE ajurweda






Opis
Czarna sól himalajska Kala Namak powstaje z różowej soli himalajskiej prażonej z dodatkiem węgla drzewnego, kory i owoców drzewa amla i kory khar.
W wyniku zachodzących reakcji powstaje siarczek sodu, siarczek żelaza i siarkowodór.
W skład czarnej soli himalajskiej Kala Namak soli wchodzi głównie chlorek sodu ( czyli „nasza” sól kamienna” ), który daje słony smak, siarczek żelaza, który odpowiada za barwę ( od różowo-brązowej do ciemno fioletowej) i związki siarki, które dają jej lekko gorzkawy smak i „jajeczny” zapach.
Czarna sól himalajska Kala Namak to bardzo ważna przyprawa w kuchni indyjskiej. Stosuje się ja do zup, dipów, sosów, marynat. Dodaje do dań z owoców.
Od lat czarna sol himalajska Kala Namak jest też stosowana w kuchni wegańskiej, bo umożliwia przygotowywanie smacznych zastępników potraw, w których ma być wyczuwalny smak jajek, np. tofucznica, faszerowane jajka, wegański majonez.
Czarna sól himalajska Kala Namak w medycynie ajurwedycznej jest uważana za przyprawę chłodzącą. Jest stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę, wspomaga trawienie.
Kąpiel solna z czarną solą kala Namak jest sposobem na detoksykację organizmu. Pomaga w grypie, rekonwalescencji, w stłuczeniach i zwichnięciach, bólu mięśni i stawów. Ma dobry wpływ na skórę i pomaga w problemach dermatologicznych i skórnych.
Czarną sól himalajską Kala Namak można stosować do przywrócenia glebie równowagi mineralnej, do roślin doniczkowych i w ogrodzie.
Kraj pochodzenia: Pakistan
Skład: sól himalajska czarna 100%
Bez substancji przeciwzbrylających.
Opakowanie: 450g