Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Czarna sól KALA NAMAK 450g himalajskaWEGE ajurweda

Dostępność: w małej ilości
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,99 zł 8.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Czarna sól himalajska Kala Namak powstaje z różowej soli himalajskiej prażonej z dodatkiem węgla drzewnego, kory i owoców drzewa amla i kory khar.


W wyniku zachodzących reakcji powstaje siarczek sodu, siarczek żelaza i siarkowodór.


W skład czarnej soli himalajskiej Kala Namak soli wchodzi głównie chlorek sodu ( czyli „nasza” sól kamienna” ), który daje słony smak, siarczek żelaza, który odpowiada za barwę ( od różowo-brązowej do ciemno fioletowej) i związki siarki, które dają jej lekko gorzkawy smak i „jajeczny” zapach.


Czarna sól himalajska Kala Namak to bardzo ważna przyprawa w kuchni indyjskiej. Stosuje się ja do zup, dipów, sosów, marynat. Dodaje do dań z owoców.


Od lat czarna sol himalajska Kala Namak jest też stosowana w kuchni wegańskiej, bo umożliwia przygotowywanie smacznych zastępników potraw, w których ma być wyczuwalny smak jajek, np. tofucznica, faszerowane jajka, wegański majonez.


Czarna sól himalajska Kala Namak w medycynie ajurwedycznej jest uważana za przyprawę chłodzącą. Jest stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę, wspomaga trawienie.


Kąpiel solna z czarną  solą kala Namak jest sposobem na detoksykację organizmu. Pomaga w grypie, rekonwalescencji, w stłuczeniach i zwichnięciach, bólu mięśni i stawów. Ma dobry wpływ na skórę i pomaga w problemach dermatologicznych i skórnych.


Czarną sól himalajską Kala Namak  można stosować do przywrócenia glebie równowagi mineralnej, do roślin doniczkowych i w ogrodzie.


Kraj pochodzenia: Pakistan


Skład: sól himalajska czarna 100%
Bez substancji przeciwzbrylających.


Opakowanie: 450g

 
 
 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl