SPIRULINA proszek ALGI 200g BIO superfood BIAŁKO

Dostępność: brak towaru
Cena: 25,99 zł 25.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

SPIRULINA to handlowa nazwa sinic (cyjanobakterii), rodzaju zielononiebieskiej mikroalgi o kształcie spirali.

Ta słodkowodna alga dostępna w formie sproszkowanej pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw.

Jej nazwa pochodzi od spiralnego kształtu, jaki naturalnie przyjmuje.


Trudno wskazać ziarno, owoc czy inny środek spożywczy, który byłby bogatszy w substancje odżywcze.
SPIRULINA:
• zawiera naturalny barwnik chlorofil,
• jest źródłem błonnika,
• wyróżnia się bardzo wysoką zawartością pełnowartościowego białka roślinnego,
• zawiera witaminy A, B, C, D, E, K i inne,
• jest bogata w magnez, potas, żelazo i beta-karoten.

 

SPIRULINA jest stosowana w produkcji kosmetyków i suplementów diety. Ma bardzo dużą przyswajalność na poziomie 85-95 %.

 

SPIRULINA nazywana jest :
• mlekiem Matki Ziemi z uwagi na wyjątkowo wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA), który bierze udział w biosyntezie substancji obniżających ciśnienie krwi, zmniejszających ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych, działających przeciwzapalnie, wzmagających aktywność układu immunologicznego, łagodzących objawy napięcia przedmiesiączkowego, wpływających na wygląd skóry, włosów i paznokci.


• "zielonym mięsem" z powodu bardzo dużej zawartości wysokowartościowego białka, którego jest blisko trzy razy więcej niż w mięsie. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka i łatwo przyswajalne żelazo (ma go znacznie więcej niż mięso), magnez, potas, witaminy, makro- i mikroelementy.

 

SPIRULINA działa detoksykacyjnie względem toksyn środowiskowych, dymu tytoniowego, leków, stymuluje układ immunologiczny, działa osłonowo na błonę śluzową żołądka


SPIRULINA może działać profilaktycznie przeciw chorobom nowotworowym, bo dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny – działa antyoksydacyjnie.


SPIRULINA  normalizuje przemianę jodu w organizmie i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

 

Zalecane spożycie:
ok. 5 g spiruliny (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek.



Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna - 1466 kJ/ 347 kcal
Tłuszcz - 5,9 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,1 g
Węglowodany - 11 g,
w tym cukry - 3,0 g
Błonnik - 5,1 g
Białko - 60 g
Sól - 1,8 g

 

Sposób prowadzenia hodowli glonów może mieć wpływ na podwyższoną zawartość substancji toksycznych, np. glinu. Trzeba więc zwracać uwagę na źródło pochodzenia spiruliny.



Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.



Bez glutenu ( w składnikach).

 

Certyfikat BIO.

 

Produkt wegetariański i wegański.

 

Kraj pochodzenia składników: Chiny.

 

Skład: spirulina w proszku (glony)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)


Opakowanie: 200g

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl